Forvandlingsboller

Basisopskrift på boller med lige den smag du lyster!

7 dl kold væske (vand, mælk, kaffe, øl, juice, yoghurt, kærnemælk - du vælger selv)
1/4 pakke gær (1/2 pakke, hvis det skal gå hurtigere)
2 spsk salt
2 spsk olie
mel (hvedemel og grovmel, durum, havregryn og lignende, mest hvedemel)
kerner, frø - evt. 5-korns blanding
smag - rosiner, chokolade, kaffe, tranebær, banan, peanuts, tørrede tomater, oliven, kanel, kardemomme, basilikum, oregano - afhængig af, hvad du har lyst til eller skal bruge bollerne til.

Rør gæren ud i væsken, tilsæt salt og olie (tilsæt lidt honning, hvis bollerne skal være søde)
Pisk (med piskeris) mel i lidt efterlidt til det bliver som grød
Rør nu med en grydeske mere mel og dit valg af kerner og smag i, til du får en ret stiv grød, som stadig kan røres. Rør videre så du får rørt luft ind i dejen, gerne minimum 5 minutter.
Stil til hævning i 6-8 timer. Har du brugt 1/2 pakke gær kan du nøjes med 2 timers hævning.
Sæt boller på en plade med skeer. Flad bollerne lidt ud og pensl med vand, æg eller mælk.
Sæt i kold ovn på vamluft 200 grader. Bag 25-30 minutter, bank på dem, de skal lyde hule.

NB: Skal det gå meget hurtigt, så brug 1 pakke gær og lunken væske, så kan du nedsætte hævetiden til 1/2 time, men lad dem så efterhæve 15 minutter efter at de er formet til boller, og før de bages.

Kommentarer