Valnøddeboller

12 store eller 20 små boller:

15 g gær (gerne øko)
7 dl kold væske (gerne kærnemælk og vand)
1 spsk salt
50 - 75 g valnødder
1/2 dl olie (gerne øko raps ell. valnøddeolie)
1 lille spsk Nescafé
200 g rugmel
hvedemel

Smuldr gæren ud i en stor skål, hæld kold væske, olie, salt, Nescafé på og pisk (med piskeris) sammen til gæren er opløst.
Hak valnødderne, og hæld dem i skålen. Hæld rugmel i, pisk sammen, og hæld på hvedemel til konsistensen er som en lind havregrød. Skift til en grydeske og slå mere hvedemel i dejen med grydeskeen til det bliver som en stiv havregrød. Fortsæt så med at røre i dejen, men uden at tilsætte mel, for at røre luft ind i dejen. Efter 5 minutter stop og læg folie over skålen, så den er tæt lukket. Lad dejen hæve 8 timer, gerne natten over, og sæt så boller på bageplade med skeer. Bag 25-30 minutter ved 200 grader (varmluft gerne), start med kold ovn. Husk bollerne skal lyde hule, når man banker på dem. (Varmluft: den nederste plade skal muligvis have 3 minutter mere end den øverste)

Kommentarer