Kraftfuld, bagt tyrkisk salat



Jeg er lige kommet hjem fra en tur til Tyrkiet, med mange dejlige madoplevelser i smagssanserne og på nethinden.
Her følger opskriften på en salat, med ingredienser, der giver minder om Tyrkiet.
Salaten mætter godt, og passer til mange forskellige former for kød, eller som en vagetarret med godt brød til.

2 auberginer
1 stor eller 2 små squash
2 røde peberfrugter
1 løg
2 fed hvidløg
100 g soltørrede sorte oliven
1/2 fetablok, ged, får eller ko (fra en tyrkisk butik)
jomfru olivenolie, honning
fint havsalt, peber, 1 top spiseske tørret basilikum
bredbladet persille

Skyl auberginer og squash og tør dem. Skær dem i ca. 1/2 cm tykke skiver, læg skiverne på bageplader, drys med salt og peber. Bag skiverne i en 200 grader varm ovn (varmluft) til de får brune pletter. Pas på de ikke bager helt væk, bliver de pergamentagtige, så har de fået for meget. De skal være let fugtige og plettede. Afkøl de bagte skiver.
Tag kernerne ud af peberfrugterne, og skær peberfrugterne i strimler. Skræl løget og skær det i tern. Pil hvidløgsfeddene, og skær dem i bittesmå tern.
Opvarm en pæn sjat olie i en pande til middel varme, og hæld tørret basilikum på, tilsæt så peberfrugt, løg og hvidløg. Sauter det en 5 minutters tid ved middelvarme, så det bliver blødt. Sæt det så til afkøling.
Skyl og tør to håndfulde persille og riv det i stykker - det skal ikke hakkes.
Skær fetaen ud i tern.

Tag et pænt fad frem. Læg halvdelen af aubergine og squashskiverne på fadet. Hæld lidt ekstra jomfru olivenolie på, og dryp lidt honning over. Hæld dernæst halvdelen af peberfrugt-løg blanding på. Læg så halvdelen af fetaternene og olivenerne på, og noget af persillen. Læg næste halvdel af skiverne og peberfrugt-løgblandingen på, og dryp med olivenolie og lidt honning. Og så oliven og fetaost. Til sidst drysses resten af persillen på. Serveres ved stuetemperatur, salaten mister noget af smagen, hvis den serveres køleskabskold.

Kommentarer