Skønne boller rige på protein, fibre og sundt fedt (gluten og æg fri)



Du skal røre dejen ét døgn før du skal bruge bollerne.

Her finder du en opskrift på lækre boller, der kan spises af mennesker, der vil/skal undgå gluten og tomme kulhydrater, og som har et ønske om mad med et stort proteinindhold.

Bollerne er primært bagt på nøddemel. Affedtet sesammel, der indeholder over 46 % protein, og er derfor perfekt som proteinkilde, mandelmel (i denne opskrift ikke affedtet) der tilfører både protein og fedt, og kokosmel, der er rigt på protein og fibre. Fiberhusk betyder at bollerne bliver mere luftige, og giver et ekstra fibertilskud.

Når bollerne bages bliver de lette og luftige, selv om dejen er meget fast, de smager virkelig dejligt og mætter meget.

Med lidt hakket mørk chokolade i dejen kan de blive en lille lækkerbisken i en børnemadpakke.

12 mellemstørrelse eller 15 små boller:

6 dl. koldt vand
10 g øko gær
1-2 teske havsalt
1 dl hørfrø (hele eller malet til mel i en blender, foodprocessor, kaffekværn)
1 dl brunt hirsemel, eller: fuldkornsrismel, quinoamel, boghvedemel (alt er uden gluten og kan fås i helsekostbutikker)
1 dl mandelmel
1 dl affedtet sesammel
1 dl kokosmel (egentlig kokosmel, ikke revet kokos)
2 dl fiberhusk (start med 1,5 dl, hvis dejen ikke kan opsuge mere, så nøjes med det)

Mandemel, sesammel og kokosmel kan bl.a. købes her: http://lowcarbstore.dk

Fremgangsmåde:
Pisk gær og salt ud i det kolde vand.

Tilsæt mandelmel og sesam og kokosmel + hørfrø lidt efter lidt, rør mellem de forskellige typer. Tilsæt Husk til sidst, for når det tilsættes kan der ikke røres mere mel i dejen. Husk suger væske til sig.
Ælt evt. lidt med hænderne til sidst. Det bliver en fast og ikke en smidig dej, som du kender fra almindelig glutenholdig dej.
Hæves ved stuetemperatur 24 timer under et konstant fugtigt viskestykke, folie eller plastfolie. Sørg for at det er godt lukket til.
Form runde boller med hænderne (dejen er nu lidt gummiagtig), sæt bollerne på en bageplade med bagepapir, pensl overfladen med lidt vand og honning.

Bag ved hård varme - anbefales:
Sæt en bageplade i ovnen og tænd den ved 250 grader. Når den er varm tages bagepladen ud, og bollerne med bagepapir 'listes' over på den varme plade. Sæt pladen tilbage i ovnen, sku ned til 220 grader og bag bollerne i 18-20 minutter, til bollerne er lysebrune og lyder hule, når du banker på dem.
Varmen får bollerne til at hæve lidt mere end kold bagning.

Bag i kold ovn:
Bagepladen med bollerne sættes i en kold ovn tændt på 200 grader, og bages ca. 30 minutter til de er lysebrune og lyder hule, når der bankes på dem. Bollerne virker lidt bløde, når de kommer ud af ovnen, men når de er afkølede, er de fast og ikke klæge.

De kan krydres med dine yndlingskrydderier, og evt. lidt hakket mørk chokolade.
Der kan tilsættes lidt revne gulerødder eller æble.
Frugt/grøntsager/chokolade i bollerne vil øge kulhydratmængden en smule, men gør ikke bollerne usunde!

Kommentarer