Et herligt luftigt brød, der kan bruges i mange sammenhænge - sandwich, morgenbrød, madpakke, mellemmåltid.
5 dl kold vand
10 g gær
1 dl mandelmel (køb, eller lav det i en foodprocessor/blender)
1 dl sesammel (det kan købes hos www.viivaa.dk, og er svært at lave selv. Har meget høj proteinværdi)
1 dl græskarkerner og 2 dl solsikkekerner laves til fuldkornsagtig mel i en foodprocessor/blender
2 dl glutenfrit mel, jeg har brugt boghvede og brun hirsemel, da de er høje i proteinværdi - men quinoamel og fuldkornsrismel kan også bruges
1/2 dl hørfrø
1/2 dl sesamfrø
0,7 dl Fiberhusk (fås i almindelige supermarkeder)
2 tsk. uraffineret havsalt eller andet godt salt
Kør græskarkerner og solsikkekerner til mel.
Rør gæren ud i koldt vand.
Bland salt, nøddemel og glutenfrit mel i, og rør godt rundt i dejen. Tilsæt Fiberhusk og rør igen, ælt eventuelt dejen igennem med hænderne. Det bliver en sammenhængende, men lidt våd dej.
Dæk dejen med folie/plastfolie og et viskestykke og lad den hæve ved stuetemperatur i 24 timer.
Tag den hævede dej op på en bageplade med bagepapir, og klap dejen i den ønskede brødfacon med våde hænder, sørg for at overfladen er godt våd. Skær eventuelt ridser i dejen, så den kan hæve yderligere under bagningen. Lad brødet hvile en halv til en hel time på køkkenbordet, så dejen kan hæve lidt igen efter formning af brødet (må ikke stå i træk). Pensl overfladen med vand, hvis den tørrer ud. Drys eventuelt med birkes eller andet pynt inden bagning.
Sæt en bageplade i ovnen, og sæt ovnen på 250 grader.
Når ovnen er 250 grader tages bagepladen ud, og bagepapir og brød lempes over på den varme plade. Sæt bageplade og brød tilbage i ovnen, skru ned til 220 grader og bag brødet ca. 40 minutter.
Afkøl brødet helt, og spis med dit ynglings pålæg.
Det skal koldhæve 24 timer, og efterhævning og bagning tager et par timer. Det er det hele værd!
10 g gær
1 dl mandelmel (køb, eller lav det i en foodprocessor/blender)
1 dl sesammel (det kan købes hos www.viivaa.dk, og er svært at lave selv. Har meget høj proteinværdi)
1 dl græskarkerner og 2 dl solsikkekerner laves til fuldkornsagtig mel i en foodprocessor/blender
2 dl glutenfrit mel, jeg har brugt boghvede og brun hirsemel, da de er høje i proteinværdi - men quinoamel og fuldkornsrismel kan også bruges
1/2 dl hørfrø
1/2 dl sesamfrø
0,7 dl Fiberhusk (fås i almindelige supermarkeder)
2 tsk. uraffineret havsalt eller andet godt salt
Kør græskarkerner og solsikkekerner til mel.
Rør gæren ud i koldt vand.
Bland salt, nøddemel og glutenfrit mel i, og rør godt rundt i dejen. Tilsæt Fiberhusk og rør igen, ælt eventuelt dejen igennem med hænderne. Det bliver en sammenhængende, men lidt våd dej.
Dæk dejen med folie/plastfolie og et viskestykke og lad den hæve ved stuetemperatur i 24 timer.
Tag den hævede dej op på en bageplade med bagepapir, og klap dejen i den ønskede brødfacon med våde hænder, sørg for at overfladen er godt våd. Skær eventuelt ridser i dejen, så den kan hæve yderligere under bagningen. Lad brødet hvile en halv til en hel time på køkkenbordet, så dejen kan hæve lidt igen efter formning af brødet (må ikke stå i træk). Pensl overfladen med vand, hvis den tørrer ud. Drys eventuelt med birkes eller andet pynt inden bagning.
Sæt en bageplade i ovnen, og sæt ovnen på 250 grader.
Når ovnen er 250 grader tages bagepladen ud, og bagepapir og brød lempes over på den varme plade. Sæt bageplade og brød tilbage i ovnen, skru ned til 220 grader og bag brødet ca. 40 minutter.
Afkøl brødet helt, og spis med dit ynglings pålæg.
Kommentarer
Send en kommentar