Boghvedeboller med bid (glutenfri, mælkefri og uden æg)

En fyldig og fiberrig boller til både morgenmad, madpakke og mellemmåltid.




12-15 boller:
1 dl hel boghvede (+ 2 dl vand til udblødning)
1/2 l koldt vand
10 g gær
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl sesammel (købes bl.a. hos www.viivaa.dk)
1 dl mandelmel (køb eller lav selv i en blender/Foodprocessor)
1 dl kokosfibermel (fås hos også hos Viivaa)
0,7 dl Fiberhusk
2 dl boghvedemel
2 tsk fint uraffineret havsalt
2 spsk. økologisk rapsolie
1 dl revet pastinak eller selleri (kan udelades)
1 tsk. stødt kardemomme eller fennikelfrø (kan udelades)

Start med at udbløde de hele boghvedekerner i 2 dl vand i min. 30 minutter. De svulmer lidt op og bliver blødere. Hæld så udblødningsvandet fra og skyl dem.
Hæld den halve liter koldt vand op i en bageskål, tilsæt gær, salt og olie og rør til gæren er opløst. Tilsæt så krydderi, revet pastinak, de udblødte boghvedekerner, hørfrø, solsikkekerner, sesammel og mandelmel, og rør det hele godt sammen. Tilsæt derefter kokosfibermel, boghvedemel og Fiberhusk og rør igen. Ælt eventuelt dejen lidt med hænderne, den bliver fast, men også klistret.
Dæk den færdige dej godt med folie eller plastfolie og et viskestykke, og sæt det til hævning ved stuetemperatur i ca. 24 timer.

Bollerne laves med hænderne, som du dypper i koldt vand mellem hver bolle. Tag en håndfuld dej op, form klumpen til en bolle, pres den fladere, og sæt den på en bageplade med bagepapir. Fortsæt til alle bollerne er formet. Pensl bollerne med vand med honning i (eller lidt surmælksprodukt), og lad dem efterhæve ca. 30 minutter.
Mens bollerne efterhæver tændes ovnen på 220 grader med en bageplade i ovnen. Når bollerne har efterhævet tager du den varme bageplade ud af ovnen og lader dine boller med bagepapir glide fra den kolde plade og over på den varme plade. Sæt straks pladen i ovnen og bag bollerne 20-25 minutter. De er bagt, når de lyder hule ved at banke på dem. De skal afkøles før de spises.

Kommentarer