Gæstebud nytår - menu med 4 retter og champagnedrinks

Hermed et forslag til en smuk og helsebringende nytårsmenu - står godt til champagne!
Lad dig inspirere til det hele eller tag nogle af mine forslag og bland med dine egne ideer.

Jeg laver:
Starter med østers og tre slags vinaigrette og granatæble-champagne drinks
Citron-gurkemeje marineret hellefisk med feltsalat, tangdrys og nigellafrø

Tyndstegsfilet med senneps-birkesskorpe, rodfrugtgratin og grønkålssalat med druer, grape og saltede valnødder
Hvid chokolademousse med stikkelbærkompot eller havtorngelé og hasselnødde småkager

Starter - østers med 3 slags vinaigrette:
Æblevinaigrette - 1/4 dl rapsolie, 1/2 dl æbleedikke, salt, peber og lidt honning røres sammen. Rør evt. små friske æbletern i til sidst.
Rødbedevinaigrette - 1 dl rødbedejuice, 1/2 dl æbleedikke, salt, peber og honning koges ind til halv mængde og køles ned. Rør evt. lidt fint hakket rå rødbede i til sidst, eller lidt kapers.
Ingefærvinaigrette - 1 stor spsk. revet ingefær, 2 spsk. meget finthakket skalotteløg, 2 spsk. limejuice, 1 spsk. hvidvinseddike (eller æbleedikke), 2 tsk. soyasauce, 1/2 dl olivenolie, 1 tsk. ristet sesamolie, peber røres sammen.

Åbn dine østers (se her) kort før de skal spises. læg dem på et smukt fad, dryp med vinaigrette eller server dem til i små skåle.

Server en granatæble champagne drink til dine østers:
pr. drink:
0,5 dl gin
0,3 dl citronsaft
0,5 dl granatæblejuice (lav selv eller køb i indvandrerbutik)
champagne





Forret - citrongurkemeje marineret hellefisk med feltsalat, tangdrys og nigellafrø600 g frisk hellefisk, skåret i store tern
revet skal og saft fra 1 øko citron
1 tsk. gurkemeje
fint uraffineret havsalt og friskkværnet sort peber
ekstra jomfru olivenolie
(fiskeopskrift af Umahro Cadogan)

Bland citronsaft, skal og gurkemeje i en skål, vend hellefisk ternene heri og lad dem trække mindst 10 minutter, gerne flere timer (eller natten over).
Tænd ovnen på 170 grader.
Læg derefter fisketernene i et ovnfast fad, hæld marinaden over og drys med salt og peber. Bag fisken 6-8 minutter. Afkøl fisken.

Lav en soya-citronmarinade:
2 stk. fint revet skal fra en øko citron blandes med saften fra citronen, 2 spsk. soya, 2 spsk. olivenolie og 1 tsk. ristet sesamolie, frisk kværnet sort peber. 
Eller brug resten af din ingefærvinaigrette eller rødbedevinaigrette fra østers starteren!

Salat og pyntning:
Skyl og tør forsigtigt 1 bakke spæde salater. Læg en lille bunke på hver tallerken. Dryp lidt soya-citrondressing på salaten, og drys lidt nigellafrø eller sort sesam på. Arranger fisken ved siden af, og drys lidt 'Green nori sprinkle' (tang) på, eller køb tangsalat hos fiskehandleren og anret lidt af det på fisken.

Forretten blev serveret med en trekant ristet rugbrød til.



Hovedret - tyndstegsfilet med sprød sennep-birkes skorpe, rodfrugtgratin og grønkålsalat med druer, grape og saltede valnødder.

Tyndstegsfilet (højreb eller mørbrad) med sennep-birkes skorpe:
Steg ca. 1 kg
3-4 spsk. Dijonsennep
100 g blå birkes
evt. 1 æg eller en æggeblomme
salt og peber
Pynt:
semitørrede tomater (lav selv eller køb dem)
soltørrede oliven (købes i supermarked eller hos indvandrer grønthandlere)
1 håndfuld hakket bredbladet persille

Puds stegen, så den er pæn og rimelig glat i overfladen.
Rør sennep, birkes, salt og peber sammen til en masse, og smør det ud i et jævnt lag over hele stegen. Læg stegen i et ovnfast fad og steg den ca. 45-50 minutter ved 200 grader.
Brug gerne et stegetermometer, der stikkes ind i stegens tykkeste sted. Når termometeret viser:
55 grader får du en meget rød steg
58 grader får du en rød steg
60-62 grader får du en rosa steg
Stegen får en sprød skorpe, som knækker når du skærer stegen i skiver. Saml skorpen op og læg den på skiverne, det smager lækkert.
Arranger skiverne pænt på et fad og pynt med semitørrede tomater, soltørrede oliven og lidt friskhakket persille

Rodfrugtgratin:
1 kg rodfrugter: gulerod, jordskokker, rødbeder, pastinak, persillerod, selleri
4 mellemstore kartofler (kan erstattes af flere rodfrugter)
1 stor porre eller 1 stort løg, evt. rødløg
2 fed hvidløg
1 lille rød chili
1-2 tsk. tørret timian
7 dl. piskefløde
salt, peber

Skræl de valgte rodfrugter og kartoflerne, og høvl dem i skiver.
Skær den rensede porre/løg i tynde skiver. Hvis der vælges løg skal løgskiverne halveres og de enkelte lag adskilles.
Fjern kernerne fra chilien og hak den meget fint. Fjern hinderne fra hvidløgsfeddene og pres dem i hvidløgspresser eller skær dem i bittesmå stykker.
Rør timian, chili og 1 spsk. salt og nogle vrid sort peber i piskefløden.
Vend rodfrugtskiverne plus kartoffelskiverne, porre/løgskiver og hvidløg i. Smag evt. på fløden, du skal kunne smage saltet, ellers tilsæt lidt mere.
Hæld op i et smurt ildfast fad og bag ved 200 grader i min. 1 time. Det skal bage sammen til en egentlig gratin.

Grønkålssalat med druer, grape og saltede valnødder:
2-3 grapefrugter
2-3 stængler grønkål (til 4)
2 håndfulde søde stenfri druer
100 g saltede valnødder.
1 spsk. økologisk ekstra jomfruolivenolie, 1 tsk. ristet sesamolie, 1 spsk. soya
 
Start med de saltede valnødder, opskriften er til 200 g, du skal bruge de 100 g til salaten:
Bland 300 g vand med 30 g salt, vend 200 g valnødder heri. Hæld det ud i et ovnfast fad og bag ca. 20 minutter (tjek efter 15 minutter), til de er tørre og salte. Afkøl helt.
Skræl grapefrugterne med en skarp kniv (følg linket her). Skær derefter grapefrugtfilterne fri af hinderne.
Skyl og tør grønkålen. Rip bladene fra stænglerne og hak dem fint.
Skyl og tør druerne, del dem i halve.
Læg alt pynteligt og i lag på et fad.
Pisk dressingen sammen og dryp den over salaten, pynt med de saltede valnødder.
 
 
 
Dessert - hvid chokolademousse med stikkelbærkompot eller havtorngelé og små hasselnødde småkager:
Hvid chokolademousse:
(til 6 personer)
150 g hvid chokolade                    
1/4 liter fløde                 
1 pasteuriseret helt æg                                                
1 spsk friskpresset citronsaft                              
1 tsk fintrevet citronskal (øko)                             
100 g Skyr
 
Lad halvdelen af chokoladen smelte i en skål over vandbad.
Tag skålen af varmen og kom resten af chokoladen i og lad det smelte.
Pisk fløden til et let skum.
Pisk ægget luftigt og vend det sammen med den smeltede chokolade, citronskal og -saft ved kraftig piskning.
Vend Skyren heri og til sidst flødeskummet.
Hæld desserten i 6 portionsglas (a ca. 1½ dl). Stil dem tildækkede i køleskabet i mindst 2 timer. Pynt dem med stikkelsbærkompot, havtorngelé eller friske bær!
 
Stikkelsbærkompot:
Jeg bruger frosne stikkelsbær.
Kog stikkelsbær med ganske lidt vand til de begynder at koge ud. Smag til med rørsukker og vaniljepulver til du får en syrlig-sød kompot. Afkøl den helt.
Pynt den færdige hvide chokolademousse med lidt stikkelsbærkompot og et frisk mynteblad eller lidt hvide chokoladespåner på toppen.

Chokoladespåner: høvl chokolade af en plade hvid chokolade (stuetemperatur) med en gulerodsskræller ned på en tallerken eller direkte ned på moussen. Du skal arbejde hurtigt, så det ikke smelter i fingrene.



Havtorngelé:
Kog 2 håndfulde havtorn og 50 g sukker i ca. 10 minutter. Si skaldele fra gennem en fin sigte. Si den yderligere igennem et klæde, så ingen urenheder kommer med, men kun den klare saft. (Kan også juices i en slow juicer, det giver en perfekt juice, og så koges op med sukker.)
Udblød 1 blad husblas (pr. deciliter saft) i koldt vand 5 minutter, og varm det derefter op i en gryde, med det vand der hænger ved, når det tages op af det kolde vand. Opvarm havtornesaften, og tilsæt husblassen til den varme saft under omrøring.
Køl massen af inden du forsigtigt, hælder en smule over hver af de stivnede chokolademousser. Pynt med et ananaskirsebær (lille orangebær pakket ind i en pergamentlignende skal, der tages til side, når bærret dyppes i chokolade) dyppet halvt i hvid chokolade.
 
Hasselnødde småkager:
Se her.
Udstik kagerne med en lille udstikker/lille glas, de må ikke blive for store til den søde dessert. Pynt dem med hvid chokolade i stedet for nougat: smelt lidt hvid chokolade, hæld i en frysepose med et lille bitte hul og sprøjt det på de kolde småkager.
 

Kommentarer