Grøntsags-linsedeller og kålsalat - nu er det blevet sundhedstid oven på jul og nytår!

Jeg har fået en slow juicer i julegave, den har produceret en masse dejlig og sund juice (skriver jeg om senere), og en masse gode og sunde grøntsagsfibre - restproduktion til juicen.


Dem bruger jeg i bagning og madlavning, her som et element i grøntsagsdeller.


Grøntsags-linsedeller:
1,5 dl linser (alle slags kan bruges)
3 dl vand
salt

3-4 dl grøntsagsfibre eller revne grøntsager
evt. lidt vand
1 stort skalotteløg
1 håndfuld bredbladet persille
2 fed hvidløg
1/2 frisk chili eller 1 tsk. chilipulver
2 æg
2 spsk. Fiberhusk eller havremel
salt og peber

Kog linserne som der står på pakken. Afkøl dem let.
Blend linser, løg (pillet og skåret i 2 stykker) og skyllet og tørret persille i en foodprocessor til en grov fars.
Fjern indmaden af chilien og hak den ultrafint. Pil hvidløgsfeddene, der skal presses med hvidløgspresser ned i farsen.
Rør linsefarsen med grøntsagsfibre eller revne grøntsager, Fiberhusk, presset hvidløg, chili, æg og eventuelt lidt vand til en fast, men ikke tør fars. Smag til med salt og peber, jeg brugte urtesalt.

Varm olivenolie op på panden, læg farsen på som deller med en ske, steg et par minutter på hver side ved middelvarme, og vend dem forsigtigt, de er meget skrøbelige i varm tilstand. Der sker ikke noget ved at de går lidt i stykker når de vendes, pres dem blot sammen, så bliver de hele, når de har fået stegeskorpe på begge sider.

Kålsalat:
1/2 lille hvidkål
1 bakke friske blåbær
2 mandariner
1 stor avocado
1 håndfuld saltede valnødder (se under nytårsmenuen)
1 øko citron, både skal og saft
1/4 dl øko jomfru olivenolie
salt, peber, honning

Snit hvidkålen fint.
Skyl og tør blåbærrene.
Halver avocadoen, tag stenen ud, fjern skrællen og skær kødet i tern.
Pil mandarinerne, halver dem og skær dem først i både og så i tern.
Riv skallen af øko citronen, pres derefter saften af den, bland begge dele med olivenolie, salt, peber og 2 store spiseskefulde god honning.
Læg hvidkål og øvrige grøntsager pænt i en skål, hæld dressing over og pynt med nødder.

Kommentarer