Hjemmelavet mandelsmør - himmelsk!

Uhhh, lækkert og ikke spor svært at lave! Men du skal bruge en god foodprocessor.

500g mandler (gerne økologiske)
1 tsk. fint uraffineret havsalt

Mandelsmør uden smagstilsætning

Smagsvariationer:

1. Sødet med frugt
5 Medjool dadler uden sten
eller 5 store svedsker uden sten
eller 5 store usvovlede abrikoser
Tørret frugt udblødes, hvis de ikke er helt bløde, og frugten blendes til en pasta inden det kommes i mandelsmørret

2. Smagt til med kakao
2 spsk. god usødet kakao
og/eller 2 spsk. kakaonibs
(evt. også kokospalmesukker)

3. Blidt sødet
2 spsk. kokospalmesukker (så bliver smagen lidt karamelagtig)

4. Chokolade
1/2-1 dl smeltet mørk chokolade - så får du en avanceret Nutella

Tænd ovnen på 180 grader.
Bred mandlerne ud på en bageplade med bagepapir, og bag dem godt 20 minutter til de bliver lysebrune. Afkøl dem lidt.
Hæld dem op i en foodprocessor og blend dem til de afgiver olie. Det tager tid, hvor meget, det afhænger af din maskine, og oliemængden i mandlerne (5-15 minutter). Du skal regne med at skulle skrabe mandelmasse ned af siderne på foodprocessoren en del gange undervejs.
Processen gennemgår flere stadier, først bliver mandlerne til mel, så bliver massen mere og mere kompakt, og så så begynder den stille og roligt at udskille olie. Bliv ved til olien er synlig oven på mandelmassen, der nu er flydende.
Tilsæt nu salt og den smagstilsætning du vil have, hvis det ikke blot skal være clean mandelsmør. Kør foodprocessoren til at er godt blandet, og fremstår som en ensartet masse.


Kommentarer