Chiligryde med broccomole og mandelmel-tortillas

En herlig krydret vinterret - tager tid at lave, men smager skønt!
Broccomole kan laves før gryderetten, og tortillas kan laves mens gryderetten koger.



 
Chiligryde:
500 g skært oksekød i tern eller strimler
30-40 g smør
1 lille rødløg
1 lille gult løg (alm løg)
2 fed hvidløg
1 ds. flåede hakkede tomater
1 lille ds. tomatpasta
1 spsk. havsalt
1 tsk. røget paprika (kan erstattes af almindelig paprika)
1-2 tsk. etiopisk berbere (færdigt krydderi)
eller:
1 tsk. chilipulver
1/4 tsk. stødt koriander
1/4 tsk. stødt spidskommen
1/4 tsk. stødt kanel
1/4 tsk. stødt kardemomme
1/4 tsk. stødt nellike
1/4 tsk. stødt allehånde
1/4 tsk. stødt ingefær ( eller 1x1 cm frisk ingefær revet)
2 laurbærblade

Pil og snit løgene.
Brun smørret i en tykbundet gryde, smid alle krydderierne i og varm dem op et minuts tid. Tilsæt kødet og brun det hele godt 5 minutter.
Tilsæt løgternene og brun igen et par minutter, tilsæt så hakkede og flåede tomater og tomatpasta, rør alt godt igennem. Læg låg på gryden og kog det hele 25-30 minutter afhængig af hvor mørt kødet er. Fjern låget og tjek hvor meget væde der er i gryden. Er retten 'våd', så kog 5 minutter på høj varme uden låg. Fjern laurbærbladene. Smag retten til med salt og evt. chilipulver eller chilipasta, hvis du ikke finder den stærk nok.

Broccomole:
1 broccoli hoved
1/2 dl ekstra jomfru olivenolie
1/2 creme fraiche, skyr eller græsk yoghurt (kan erstattes af mere olivenolie)
1 fed hvidløg
2 tsk. salt
1 tsk. stødt spidskommen
saft af 1/2 stor citron eller 1 lille
evt. 1-2 spsk. vand

Skær broccolien i buketter. Sæt buketterne over at koge i vand uden salt, de skal koge 12 minutter.
Afkøl let, blend så broccolien med alle de øvrige ingredienser. Bliver massen for træg for din blender så tilsæt en lille anelse vand. Smag til med salt.

Mandeltortillas:
2 tortillas pr. spisende
1  tortilla:
1 æg
2 spsk. mælk eller fløde
2 spsk. mandelmel (lav den selv på mandler med skind)
lidt urtesalt (eller salt)
kokosolie

Pisk ægget med de øvrige ingredienser.
Varm kokosolie på en lille pande, når den er varm hældes æggemassen på, skru evt. lidt ned for varmen, og bag tortillaen til den er brun i bunden og bagt oven på. Det tager 3-5 minutter. Hold dem varme til de skal spises. - Fortsat på samme måde til alle tortillas er bagt, der skal kokosolie på hver gang.

Server tortillas med chiligryde, broccomole og en klat skyr, græsk yoghurt eller creme fraiche.

Kommentarer