Morgencrunch - uden sukker

Jeg bruger en blanding af nødder, frø og krydderier hver morgen på min fløde-skyr morgenmad. Ikke i store mængder, for at spare på kulhydraterne, bare en god spiseskefuld, nok til at give en crunchy fornemmelse. Sundt og lækkert!!

Jeg laver en pæn stor portion, gemmer lidt i en tæt glasbøtte, så den lige er ved hånden til morgenmaden, og opbevarer resten i fryseren - for at bevare blandingens gode olier og antioxidanter intakte. Tager så lidt op efterhånden...


Jeg angiver ikke mængder her, for bland blot som du synes. Brug helst økologiske produkter:

Muligheder:
hasselnødder (rige på pantothensyre, calcium, jern og zink, og de har et højt indhold af vitB1, vitB6, folinsyre, fosfor, magnesium, kobber, mangan og kalium)
mandler (har et stort indhold af vitaminE og B2, vitaminB1, B3 og folinsyre, calcium og magnesium, fosfor, zink, kobber, mangan og kalium)
macademianødder (forskellige b-vitaminer, mineralerne magnesium, kobber og i særdeleshed mangan)
paranødder (rige på vitaminB1 og E. God kilde til calcium, magnesium, fosfor, jern, zink, kobber, mangan og selen)
valnødder (pantothensyre, jern, zink og kalium, og de har et højt indhold af vitB1, vitB6, biotin, folinsyre, fosfor, magnesium, kobber og mangan)
rå afskallede pistacienødder (gode umættede fedtsyrer, rige på fosfor, magnesium, kobber og mangan)
chiafrø (30% essentielle fedtsyrer)
hørfrø (god omega 6 kilde, fyldt med fibre og passer på dine tarme)
græskarkerner (tag mange af dem, de er lave på kulhydrater og fuld af Omega 3 og zink)
solsikkerkerner (fulde af E-vitaminer og relativt billige)
sesamfrø (rige på magnesium og fosfor)
afskallede hampefrø (den eneste kilde i planteriget med et optimalt forhold mellem omega 3 og 6 fedtsyrer)
kanel (er blodsukkerregulerende, har en mild anti-klumpende (blodfortyndende) effekt, og kan også sænke blodets indhold af triglycerider, LDL- og totalkolesterol)
kardemomme (har en styrkende effekt på immunforsvaret, på leveren, fremmer en god fordøjelse og virker effektivt mod oppustethed)
vaniljepulver (ikke vaniljesukker, men vaniljepulver)
anis (modvirker oppustethed)
fennikelfrø (modvirker oppustethed)
tørret æble (fyldt med C-vitamin)
kakaonibs (rige på mineralerne magnesium, fosfor, jern, zink, kobber, mangan og kalium. Ren, rå chokolade uden fyldstoffer)
kokosmel (50% af fedtsyrerne i kokos er laurinsyre, der er velkendt for sine unikke egenskaber i kosten, relateret bl.a. til dets virus-, bakterie-, og svampedræbende funktion)

Mix det du har i skabet og bedst kan lide, kør det i en foodprocessor (minus frysetørrede bær), blend det ikke end at du stadig lige kan se hvad blandingen består af, så bevares de æteriske olier bedst ved opbevaringen.

Frysetørrede bær tilsættes efter turen i foodprocessoren.

Kommentarer