Cheesecake med karamel - syndig som bare fanden!

En lækker og meget heftig bagt cheesecake med karamel på toppen, nytårsdessert, eller til andre begivenheder, der har fokus på god mad!

Kagen skal bages bagen før den skal serveres, eller meget tidligt på dagen.





10-12 personers kage, hvis den serveres ovenpå en god middag:

bund:
200 g havrekiks
60 g smør
1 teskefuld pulveriseret instant kaffe (med top på)

cheesecake-fyld:
500 g flødeost naturel
300 g creme fraiche 18 %
150 g lys rørsukker (evt. halvt Sukrin)
4 øko æg
1 tsk. vaniljepulver fra Urtekram

karameltopping:
60 g smør
150 g rørsukker
1 dl piskefløde

karameliserede mandler (pynt):
100 g mandler
50 g rørsukker
1 stort drys groft salt (kan udelades)
2 spsk. vand

Du skal bruge en non-stick springform med en radius på 22 cm. Læg et stykke bagepapir ned på bunden af formen, det skal passe præcis til bunden. Tegn det op efter bunden, før du samler formen.
Tænd ovnen på 150 grader - ikke varmluft!

Bund:
Knus kaffepulveret i en morter.
Knus kiksene i en foodprocessor.
Smelt smørret, og rør det pulveriserede kaffepulver i, så det opløses.
Hæld smør-kaffen ned i foodprocessoren til kiksemassen, og kør foodprocessoren til smøret er optaget i kiksene.
Pres så kiksene ned i springformens bund.

Cheesecake-fyld:
Pisk flødeost, creme fraiche, sukker, æg og vaniljepulver sammen til det bliver let og luftigt, tager kun 1-2 minutter. Overpisk det ikke, stop så snart det virker sammenrørt og luftigt.
Hæld massen på kiksebunden, og sæt formen i ovnen. Bag i 80 minutter. Tjek at kagen virker bagt, den bliver ikke brun, bare fast, ellers bag 5 minutter mere. Sluk så ovnen, og lad kagen afkøle i ovnen, med let åben ovnlåge. Sæt evt. en grydeske i klemme i døren.

Karameltopping:
Smelt sukkeret i en non-stick kasserolle ved god varme til det bliver gyldent. Skru ned til lav varme, tilsæt fløden og kog karamellen godt igennem. Sluk for varmen, tilsæt smørret og rør til en ensartet karamelmasse. Afkøl.
Hæld karamellen på den afkølede cheesecake, og fordel det med en spatel. Sæt kagen i køleskab til den skal spises.

Karamelliserede mandler:
Smelt sukker (og salt hvis du vil have en sød-salt smag) og vand, når det bruner så tilsæt mandlerne og kog ved lav varme i 5 minutter, mens du rør jævnligt i det. Afkøl mandlerne på bagepapir, og hak dem groft, når de er kolde.

Pynt den kolde cheesecake med de hakkede mandler, og evt. et lille drys tørrede bær. Jeg anvendte 1 tsk. frysetørrede jordbær.



Kommentarer