soft stenalderbrød - bagt med fedtreduceret nøddemel

Et dejligt blødt stenalderbrød, i denne version let sødligt, men det kan laves salt, eller neutralt også! Jeg har bagt det delvist med fedtreduceret mel, delvist med nødder og kerner, som et traditionelt stenalderbrød er.
Fedtreduceret mel giver dels et mindre kaloriefyldt brød, dels et er mere luftigt og blødt brød, på grund af det fedtreducerede mels bedre bageevne.


 300 g revet eller moset frugt eller grønt (jeg brugte bl.a. moset banan, hvilket giver et sødligt brød)
100 g fedtreduceret græskarkernemel (eller andet fedtreduceret mel)
100 g fedtreduceret kokosfibermel (eller andet fedtreduceret mel) (erstattes af andet fedtreduceret mel ved et salt brød, f.eks. peanutmel)
50 g hørfrø
50 g sesamfrø
50 g chiafrø
50 g kokosmel (erstattes f.eks. af hakkede soltørrede tomater i et salt brød)
100 g grofthakkede mandler
100 g grofthakkede hasselnødder
1-2 tsk. salt
1 dl olivenolie eller smeltet kokosolie
5 æg
evt. lidt vand
ved et sødligt brød: evt. 1 tsk. kardemomme og 1 tsk. kanel
ved et salt brød: evt. tørret basilikum, timian og oregano

Tænd ovnen på 170 grader. Rør alle ingredienser sammen i en stor skål.
Tilsæt lidt vand, hvis dejen virker tør, den skal få konsistens som rugbrødsdej - dog knap så tung.
Læg bagepapir i en bageform til stenalderbrød, fyld dejen i, glat den og bag den i 60 minutter.
Tag brødet ud af formen og lad det afkøle helt på en rist. Pak det ind i pergamentpapir og et viskestykke og opbevar i købeskabet, hvor det kan holde sig i op til 7 dage - hvis du ikke har spist det op inden da!

Kommentarer