Hasselnødde småkager og marcipankugler på hjemmelavet marcipan - sødt til advent (glutenfrit)

Hygge til advent kræver næsten lidt sødt og syndigt!
Disse kiks/småkager og den hjemmelavede marcipan er lav på sukker, så det kan spises med rimelig god samvittighed.

Hasselnøddekiks/småkager:
Ca. 20 kager
100 g glutenfri havregryn (fås hos Urtekram)
100 hasselnøddemel (købes eller laves ved at køre hasselnødderne en tur i foodprocessoren til det er som fuldkornsmel)
1 tsk. finthakket frisk rosmarin (kan udelades)
50 g kokosblomstsukker (rørsukker, Sukrin Gold etc.)
100 g koldt smør
1 spsk. vand
1,5 tsk. bagepulver
1 strøget tsk. fint uraffineret havsalt
Nougat til pynt

Start med at gøre havregrynene en tur i foodprocessoren så det bliver til groft mel. Tilsæt på resten af ingredienserne til foodprocessoren og kør til du får en sammenhængende og blank dej. Den færdige dej tages op af foodprocessoren, samles til en kugle og hviler 30 minutter i køleskabet.

Del dejen i to, og rul en klump dej ud mellem to stykker bagepapir til få millimeters tykkelse, og udstik kiks/småkager med et glas eller en form i den ønskede størrelse. Sæt ved hjælp af en bøjelig paletkniv, forsigtigt kagerne på en bageplade med bagepapir på. De flyder ikke ud under bagningen. Fortsæt med dette så længe der er dej tilbage.

Bages ved 180 grader i 10 minutter. Sættes på bagerist til de er kolde.
Luksusmulighed:
Smelt nougat over vandbad (en stor skål over en lille gryde med let kogende vand). Hæld den smeltede nougat i en frysepose, klip et lille hul i et hjørne og sprøjt nougat på kagerne.
 
 
 
 
Hjemmelavet marcipan:
5 dl. fint mandelmel (jeg brugte den købte slags, det er så fint, at det nemt bliver en sammenhængende masse. Laver du den selv, så brug blanchede mandler for en fin marcipan)
4 spsk. ahornsirup, lys agavesirup eller lignende (1 spsk. kan være vand for en mindre sød udgave)
 
Smagstilsætning:
2 tsk. Amaretto (mandellikør) eller 1 tsk. vaniljepulver (se her), eller rom, rosenvand eller lignende
 
Bland det hele i en skål med fingrene til det hænger sammen. Kan nu rulles ud i kugler med forskellige ingredienser, overtrækkes med chokolade, rulles i nødder eller kokos - kun din fantasi sætter grænserne.
 
 


Marcipanen er inspireret af bloggen 'the clean dish'.
 

Kommentarer