Sensommer lasagne med squash pasta og bechamelsauce på lyse grøntsager (uden mel og æg)

Det vrimler med dejlige squash og nye rodfrugter og blomkål i sensommeren.
Her er et bud på en dejlig lasagne med squash mellem kød- og tomatsauce i stedet for pastaplader, og med en sauce på rodfrugter eller blomkål i stedet for traditionel bechamelsauce med mel.


Tomat-kødsauce, grøntsagsbechamelsauce og squash i skiver:

Tomat- og kødsauce:
500 g hakket (øko) oksekød
1/2 dl olivenolie
1 stort løg
2 stilke blegselleri
1 stor eller 2 mellemstore gulerødder
4 fed hvidløg
500 g hakket eller moset flået tomat (dåse eller glas, suppleret med hakket frisk tomat, hvis det er nødvendigt for at få 500 g)
1 lille ds. tomatpasta
evt. lidt vand
1 top spsk. tørret basilikum
1 top spsk. tørret oregano
1 tsk. chilipulver (måske mindre afhængig af styrken i det du anvender, det skal blive pikant ikke brændende)
salt, peber, honning
evt. 50 g hakkede sorte oliven uden sten, gerne tørrede oliven

Hak løg, blegselleri og gulerod fint (i hånden, i en foodprocessor, eller riv det). Det skal være ret fint, for så frigives der mest smag til saucen.
Hak hvidløgsfeddene fint.
Varm olien op, brun de tørrede krydderier et minut ved godt varme (må ikke blive mørkt, bare godt stegt). Skru lidt ned for varmen, brun kødet til det er fint smuldret og brunt. Krydr med salt og peber.
Tilsæt de fint hakkede grøntsager og hvidløg, brun videre 4-5 minutter. Tilsæt tomat, tomatpasta og evt. lidt vand, hvis det bliver meget tykt. Kog saucen 30 minutter.
Hvis du vil have oliven i, så hak dem mellemfint, og kog dem med de sidste 5 minutter.

Grøntsagsbechamelsauce:
2 store persillerødder eller pastinakker eller 1 blomkål
4-5 dl varm mælk
25 g smør
salt, peber, revet muskatnød
75-100 g revet mozzarellaost (der findes en økologisk udgave i supermarkederne)

Skræl rodfrugterne eller fjern blade fra blomkål, skær dem i tern, læg dem i en gryde, dæk med koldt vand (ikke salt), bring i kog, og kog dem i 15 minutter.
Opvarm mælken let.
Hæld kogevandet væk fra rodfrugtternene/blomkålsbuketter, tilsæt smørret i mindre klatter, varm mælk og blend det hele godt sammen med en stavblender. Varm saucen let op. Rør revet ost i saucen.
Smag saucen til med salt, peber og frisk revet muskatnød (ca. 1 tsk.) (nogen kan lide meget muskatsmag, andre ikke).

Squashplader:
1 mellemstor, ikke for tyk squash
Skær squashen i skiver i max. 1/2 cm tykkelse

Saml lasagnen:
Tænd ovnen på 200 grader.
Smør et ildfast fad med lidt olie.
Læg halvdelen af tomat-kødsauce i bunden af fadet.
Læg halvdelen af squashskiverne på.
Hæld halvdelen af bechamelsaucen på.
Læg nu næste halvdel af tomat-kødsaucen på, resten af squashskiverne og dæk med den resterende bechamelsauce.
Bag lasagnen 30 minutter ved 200 gader i varmluftsovn. Har du ikke varmluftsovn, så skal lasagnen måske have lidt mere tid i ovnen, nok. ca. 40 minutter.



Kommentarer