Kulhydrater, protein og fedt?

Low carb high fat - betyder at man erstatter de fleste kulhydrater med fedt.


En aktiv voksen kvinde (aktiv det vil sige at du ikke kun sidder på din flade ende hele dagen, men går eller cykler, tager trappen i stedet for elevatoren, løber korte motionsture og i den dur, men ikke dyrker hård sport) og ikke skal tabe sig, skal have godt 2000 kalorier om dagen, for en stabil vægt. (Mænd skal have lidt mere).
Brød, pasta, ris, kartofler, bulgur, perlebyg/rug etc. rummer alle mange kulhydrater og dermed også mange kalorier.

Hvis du er en person, der ønsker at spise uden stivelse og kun indtage dine kulhydrater fra de langsomme af slagsen, dvs. fra grøntsager og lidt frugt, bær og nødder, og endnu mindre tørret frugt, så kan du spise en del fedt, og samtidig nå et hensigtsmæssigt kalorieindtag.

Mejeriprodukter som ost, creme fraiche, fløde, flødeost og rigtigt smør er gode fedtkilder. De indeholder stort set ikke kulhydrat og er lavet af gode råvarer. Brug gerne de fedeste af slagsen - hvis du er god til at undgå kulhydrat, og du vil alligevel ikke nå et højere kalorieindtag end du skal på en dag.

Hytteost og andre proteinrige produkter er også fine, ikke alene, men i kombi med fedtstof, for hvis kroppen kan forbrænde protein, så gør den det i stedet for at forbrænde fedt.

Ekstra jomfru olivenolie er også en god fedtkilde, men lad være at bruge den til at stege i, for det tåler den ikke - brug den til dressing og smagstilsætning.

Smør og jomfru kokosolie er gode at stege i, de er varmebestandige og udvikler ikke skadelige stoffer ved høj varme.

Vælg hvordan du vil spise, man kan IKKE spise kulhydratrig kost en dag og så og fedtrig kost næste dag, og så tage lidt det ene eller det andet igen i næste uge.

Kroppen forbrænder energi, når du arbejder, og den energi kan komme fra enten kulhydrat og protein eller fra fedt. Og for at holde vægten og leve sundt på en high fat kost skal du vænne kroppen til at forbrænde fedt som energikilde. Det gør du ved at spise meget lidt kulhydrat, og moderat med protein, så der ikke er noget for kroppen at hente på de konti, når der skal forbrændes.

Fedt mætter godt, så en kost med fede mejeriprodukter, avocado, æg, kød (spis gerne skindet på kyllingen og fedtkanten på okse- og svinekød), langsomme kulhydrater fra gode grøntsager og kun en lille smule hurtigere kulhydrater fra frugt, bær, mandler og nødder, chokolade og lignende vil give dig et stabilt blodsukker og en hverdag, hvor du ikke føler sult og ikke hele tiden går og tænker på, hvad du nu skal 'crave'...!

Følg de af mine opskrifter, der har etiketten LCHF eller paleo, eller følg følgende blogs:
www.madbanditten.dk
www.ravfood.com
www.endofpain.net
www.elanaspantry.com
www.peachypalate.com

Og der er endnu flere gode blogs derude i verden, søg under LCHF, paleo eller glutenfri. Bemærk glutenfri kost er oftest ikke high fat, for de spiser mange kulhydrater, bare ikke fra glutenfri produkter. Det samme gælder vegetar og veganermad. Men der kan hentes god inspiration på disse sites, gør dem blot selv fedt-venlige!!

Kommentarer