Blommekage med kardemomme - bagt på mandelmel

En herlig sensommerkage med smag af modne blommer og kardemomme. Kagen er glutenfri, og kan laves laktosefri ved at bruge kokosolie, ghee eller laktosefrit smør!


2 meget store modne blommer (som små æbler)*
175 g mandelmel**
30 g arrowroot, tapiokamel eller Maizena
65 g smør (eller kokosolie)
3 store æg, stuetemperatur
120 ml flydende honning eller ahornsirup (eller anden sirup)
1/4 tsk. fint salt
2 tsk. flydende vanilje eller 1/2 tsk. vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
2 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. citronsaft eller vineddike
1/2 tsk. bagepulver


Tænd ovnen på 150 grader varmluft.
Smør en 15 cm rund kageform (eller en 22 cm springform, men så bliver kagen fladere), og læg et stykke smurt bagepapir i bunden af formen. Så er kagen let at få ud efter bagning.
Smelt smørret over svag varme, og sæt det så til side til en let afkøling.
Rør mandelmel, salt og arrowroot samme til det er klumpfrit.
Del æggene i hvider og blommer, i hver sin skål.
Pisk æggeblommerne med det smeltede smør, honning(sirup), vanilje, kardemomme og citronsaft, til det er godt blandet.
Bland æggemassen og melet sammen, og pisk til det er klumpfrit.
Pisk æggehviderne stive, vend bagepulveret i de stiftpiskede hvider, og bland så forsigtigt hviderne i ægge-mel blandingen. Rør til hviderne er stort set indarbejdet, men rør ikke for meget, for så bliver dejen for tung.

Hæld dejen i den smurte form. Del blommerne i to, fjern stenen, og del blommerne i mindre stykker. Læg blommestykkerne ned i kagen.
Bag kagen 35-45 minutter (ovne bager meget forskelligt), til en strikkepind eller en grillnål ikke viser spor af ubagt dej, efter at have været stukket i kagen.
Afkøl bagen 5-10 minutter i formen, og tag den så ud af formen, og afkøl den på en rist.
Kan serveres kold eller lun, eventuelt med flødeskum, creme fraiche, skyr, eller en blanding af skyr og flødeskum.
*(eller 4-8 mindre blommer (afhængig af størrelsen på blommerne)
**(kagen kræver mandelmel lavet på blancherede mandler, da det giver en mere luftigt kage end brunt mandelmel, dvs. mandelmel lavet af mandler med skind på. Der kan bruges fedtreduceret mandelmel, men jeg synes kagen er lækrere på ikke fedtreduceret mel, da den godt må være lidt "fed" i det)

Kagen er inspireret af en opskrift fra bagebogen "My paleo Patisserie".

Kommentarer